SGK'da malulen emeklilik yoğunluğu

SGK

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun malulen emekliliğin kapsamını genişletmesiyle malulen emekli olabilmek için vatandaşlar, Kırıkkale Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne akın etti.

YÜZDE 60 KAYIP GEREK

Kırıkkale Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne son günlerde malulen emeklilik için müracaatların artması üzerine İl Müdürü İlhan Nebioğlu açıklama yaparak maluliyetin kapsamının genişlediğini ancak müracaat şartlarının aynı olduğunu açıkladı. Nebioğlu, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Malulen emekli olabilmek için kişinin çalışma gücünün veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60`ını veya tamamını kaybettiği sağlık kurulunca raporlanması gerekir. Ayrıca en az 10 yıldan beri sigortalı olup, toplam bin 800 gün sigorta primi ödemiş olması gerekmektedir.”

18 AY MALUL KABUL EDİLİR

“Yeni düzenleme, eski yönetmeliğe göre malullük başvurusu yapıp reddedilenlere tekrar başvuru yapma hakkı getiriyor. Malulen emekli olabilmek için kişinin çalışma gücünün veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60`ını veya tamamını kaybettiği sağlık kurulunca raporlanacak. Ayrıca en az 10 yıldan beri sigortalı olup, toplam bin 800 gün sigorta primi ödenmiş olma şartı da bulunuyor. Malulen emekli olabilmek için kemik iliği nakli hariç tüm organ nakilli hastalara koşulsuz maluliyet hakkı veriliyor. Böbrek nakli sonrası uygulanan kontrol muayeneleri ise kaldırıldı. Tüm kanser hastaları tanı aldıktan sonra koşulsuz olarak malul kabul edilecek. Tüm kanser hastaları, tanı aldıktan sonra koşulsuz olarak 18 ay boyunca malul kabul edildi”

2 YIL MALULİYET HAKKI

“Bu hastalara ayrıca tedavi süresince maluliyet hakkı verildi. Tedavisi olmayan ve kişinin çalışmasına olanak vermeyen genetik hastalıklar maluliyet listesine alındı. Otizm gibi yaygın gelişim bozuklukları malul sayılma kriterlerine eklendi. MS, Parkinson, Alzheimer hastalığı, demans, sara gibi sık ve güncel nörolojik hastalıklar kapsama alındı. Şeker hastalığına ilişkin maluliyet kriterleri genişletildi, en az 3 organının orta ve ileri düzeyde bozulması maluliyet kriteri olarak kabul edildi. Solunum yetmezliği nedeniyle yardımcı solunum cihazlarını sürekli kullanan hastalar bakıma muhtaç olarak kabul edildi. Tedaviye dirençli ve bulaşıcılığı yüksek olan verem hastalarına 2 yıl süreyle maluliyet hakkı getirildi” dedi.

PRİMLER BİLDİRİLMİŞ OLMALI

Kanunun 26. maddesi gereğince, sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının kanunun 25. maddesine göre malul sayılması gerektiğini söyleyen Nebioğlu, “En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak bin 800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın bin 800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması, maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya iş yerini kapattıktan veya devrettikten sonra kurumdan yazılı istekte bulunması gerektiğini söyledi.

SEVK TALEBİNDE BULUNULMALI

Nebioğlu, “Ancak, 4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur. Maluliyet durumunun tespiti için sevk işlemi yapıldığı tarihte sigortalılığını sonlandırması şartı aranmayacaktır. Sigortalılık devam ederken de sigortalı sevk talebinde bulunabilmektedir. Maluliyetine karar verilen sigortalının, sigortalılığı aylık bağlanması talebinde bulunduğu tarihte sonlandırılmış olmalıdır” açıklamasını yaptı.



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü